Een Nieuwe Aarde

Een nieuwe Aarde begint bij je bewuste Zelf

Leestijd: 6 minuten. 
Samenvatting: Veel van ons maken ons zorgen over de staat van de Aarde, waar veel onrust leeft. Als steeds meer mensen in ware staat van bewustzijn leren leven, zouden we gezamenlijk voor een Nieuwe Aarde kunnen zorgen. 

Destructief gedrag zou best eens diep in elk mens kunnen zitten …ook ik herken het in mezelf. Via de (sociale) media worden we steeds vaker geconfronteerd met elkaars wreedheid. Er leeft paniek en angst voor oorlog en er heerst bij steeds jongere mensen milieustress.

 “A significant portion of the earth’s population will soon recognise, if they haven’t already done so, that humanity is now faced with a stark choice: evolve or die.” – Eckhart Tolle

Tijdens een gesprek tussen Eckhart Tolle en Elizabeth Lesser, medeoprichter van het Amerikaanse retraitecentrum Omega Institute geeft Elizabeth aan dat ontevredenheid over de problemen in de wereld ook weer kan omslaan in verontwaardiging en boosheid. Sommige activisten zijn bijvoorbeeld zélf op de een of andere manier gewelddadig. 

[insert video: https://www.youtube.com/watch?v=BoHCwPZZi7M ]

Het gehele gesprek is (voor members) te bekijken op de Eckhart Tolle Official Site.

Eckhart legt uit dat een vorm van activisme dat is ontstaan uit een gevoel van boosheid of afkeer altijd tot bijkomstige gevolgen leidt. Deze gevolgen werken vaak averechts. ‘Natuurlijk zullen een aantal dingen misschien wel opgelost worden’, zegt hij, ‘maar een strijd voeren vanuit kwaadheid creëert weerstand op andere plekken, wat misschien nog vervelender zijn dan datgene wat het probleem was.’

Vuur moet je niet met vuur bestrijden, daarmee laait het alleen maar op. Wat gebruik je dan tegen vuur? Water! Logisch, toch?

Zelfs bij liefdadigheid-initiatieven zijn mensen betrokken die gedoneerd geld in hun eigen zakken steken. Eckhard zegt dat mensen die kwaad doen en lijden veroorzaken, handelen vanuit een andere bewustzijnstoestand. Hij wil ze niet karakteriseren als ‘onbewust’; wat dat zijn ze niet, maar sommigen handelen zo. Eckhart adviseert om compassie te tonen naar mensen, door hun soms destructieve gedrag op deze manier te onderkennen.

Duurzaamheid een illusie!

We streven naar een meer duurzame wereld, maar de wereld is nu eenmaal uiteindelijk niet duurzaam. Komt de vernietiging van de Aarde niet van binnenuit, dan wel van buitenaf. Elizabeth herinnert Eckhart aan de duizenden asteroïden die op elk moment met de Aarde kunnen botsen. Zo’n impact zou ons inderdaad fataal kunnen worden, zo vertelde de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers mij ooit (zie eventueel een jongere versie van mij vanaf minuut 41:17). 

De Aarde is hoe dan ook gedoemd te vergaan… uiteindelijk slokt de zon ons wel op. Elizabeth geeft aan dat het feit dat de Aarde nu eenmaal niet duurzaam is juist een geruststellende, rustgevende gedachte kan zijn. Vanuit een gevoel van aanvaarding, acceptatie, en liefde voor de eindigheid van de – soms ook vernietigende – mens en van de Aarde, kan een vorm van activisme ontstaan dat heel effectief is, vreedzaam en bovendien leuk.

Een gevoel van acceptatie en liefde voor lijden?

Eckhart schetst een beeld van een zeer oud bos. Hij legt uit dat je naar dit bos kan kijken vanuit verschillende perspectieven: het ligt er maar net aan wat je van dat bos nodig hebt. Wil je het kopen, dan wil je weten wat het waard is. Maak je een rustige wandeling, dan zul je daarop gefocust zijn. Een bos zou je op dit moment tegen kunnen vallen, aangezien er ook pijnlijdende dieren zijn, verrotting: er is aanwezigheid van ellende en dood. Maar wat als je nu eens in dat bos bent en om je heen kijkt in een staat van aanwezigheid (wat hij noemt ‘through presence’)?

“If you go into the forest without wanting anything from the forest then its sacred presence reveals itself to you: a harmony that holds the total energy field of the forest in its embrace.” – Eckhart Tolle

Hoewel er in het bos verval en bederf plaatsvindt, ontstaat er ook nieuw leven uit de rottende materie. Zonder iets van dat bos te verwachten, ben in staat om dit te beseffen. Als de harmonie van de natuur je doordringt kun je de natuur geen geweld meer aandoen; of dat nu gaat om het achteloos gebruik maken van plastic zakjes of het niet respecteren van waarde van anderen. Het vereist namelijk nogal wat ongevoeligheid om destructie te veroorzaken. En ongevoeligheid betekent nu eenmaal: gevoelsmatig niet bijje werkelijke zelf kunnen zijn. Eckhart concludeert: “Als meer mensen zo leven, dan verandert alles. Dan zijn we niet meer destructief”.

Actief bijdragen aan een betere wereld kan!

Ieder mens heeft behalve iets destructiefs ook de mogelijkheid tot die diepere bewuste staat van zijn te komen,…ook ik herken het in mezelf. Eckhart legt uit dat ook activisme iets wonderlijk moois kan zijn, als de activist maar verbonden blijft met die diepere dimensie binnen in hem- of haarzelf. De dimensie die voorbij de ‘ego-identiteit’ gaat. Als je blijft handelen vanuit deze onderliggende, vredige dimensie kun je van alles ondernemen: al keten je jezelf vast aan 500 jaar oude boom zie men wil neerhalen.  

“The state of your consciousness is your ultimate responsibility and determines what kind of world you create” – Eckhart Tolle

Je kan een Nieuw Aarde niemand in de maag splitsen. Wel kun je effectieve goede daden verrichten, als je deze maar met een vredige energie de wereld in brengt. Voorlopig is er nog wel tijd voor duurzaamheid!

Hoe bewaar je de rust in jezelf?

  1. Mediteer samen of in je eentje. Wees dan in een open staat van ‘zijn’. Omarm je met wat er nu eenmaal is. Beoefen ‘Presence’. Blijf (bij) jezelf zonder iets specifieks van jezelf te vinden of verwachten. Nodig jezelf uit naar de ruimte en rust binnenin jezelf.
  2. Niet schuldig voelen over jou eigen ‘destructieve aard’. Eckhart vertelt dat veel mensen zich schuldig voelen als ze terugkijken naar hun verleden en zich bedenken dat ze nare dingen hebben gedaan vanuit een niet-bewuste staat van ‘zijn’. Maar schuldig voelen is een manier van de ‘ego’ dat een vals idee van ‘zelf’ versterkt. Herken dat de nog onbewuste(re) versie van jouw vroegere zelf niet beter wist! En vergeef jezelf.
  3. Bewaar de rust tijdens conflict, ook binnen jouw persoonlijke relaties of op de werkvloer. Neem vóór je reageert op de ander even een adempauze. Zeg: Ik hoor wat je zegt. (zonder ‘…, maar…..’)’. Eckhart: “You don’t have to be disagreeable when you disagree”. Vind de ruimte in jezelf waar vanuit je voor een moment jouw zienswijze even buiten beschouwing kan laten, terwijl je even aandacht schenkt aan de zienswijze van de ander. Probeer vrede en rust uit te dragen en uit te stralen. Je geeft het dan vanzelf mee aan een ander met wie je in aanraking komt. Ook wanneer je besluit actief in te willen zetten voor een betere wereld; blijf dat doen vanuit de juiste ‘mindset’.
  4. Voor het slapen een aantal minuten visualiseren: een vredige Aarde. Als grote groepen mensen tegelijk en voor een bepaalde aanhoudende periode mediteren op een wens of visualisatie (zo lijkt uit onderzoek bewezen) zal dat tot werkelijke positieve effecten leiden in de wereld. Stel je toch eens voor dat we het voor elkaar gaan krijgen: die Nieuwe Aarde!

Deze blog is een aandenken aan de Eckhart Tolle bijeenkomst van zondag 26 januari 2020, waar het thema ‘Een Nieuwe Aarde’ centraal stond.

  • Wil je ook een keer bij een Eckhart Tolle bijeenkomst aanwezig zijn? Houd onze website in de gaten of stuur ons een mailtje, dan sturen wij je persoonlijk een uitnodiging.
  • Wil je meer over dit thema weten? Lees (of beluister) Tolle’s ‘A New Earth’ of bekijk video’s op YouTube.
 
Labels: #: bewustzijn; bewustzijnsontwikkeling; mindfulness; Aarde; milieu; vooruitgang; activisme; ego; Eckhart Tolle; meditatie; visualisatie; harmonie; mensheid; balans; emotie; verlangen; conflict; vergankelijkheid; saamhorigheid

[reacties aan]

1 thought on “Een Nieuwe Aarde

  1. I think the admin of this website is actually working hard in favor of his web page, for the reason that
    here every material is quality based information.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close