Verbeter de wereld, begin bij jezelf

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’… Hoe doe ik dat eigenlijk?

Het klinkt zo mooi, de wereld verbeteren door bij jezelf te beginnen. Maar.. kun je je afvragen.. mijzelf verbeteren om daarmee de wereld te verbeteren klinkt als een hele klus, waar moet ik beginnen, wat is er nodig en hoe pak ik dat eigenlijk aan?

De wereld is momenteel in een ongezonde staat, dit weten we allemaal door onder andere de beelden die we op televisie zien en door het ervaren van de toegenomen temperatuur. We kiezen er veelal voor om daarvan weg te kijken, omdat we ons machteloos voelen en het naar voelt geconfronteerd te worden met wat er is. Het geeft een angstig gevoel te weten dat de aarde vervuild en beroofd is en dat dit veroorzaakt wordt door onze consumptiemaatschappij. We voelen ons schuldig en beschaamd te weten dat we hieraan bijdragen. Die schuld, schaamte en machteloosheid is heel begrijpelijk.. het is nu juist doordat we deze emoties ervaren, dat op globaal niveau weinig echt veranderd en verbeterd aan de gezondheid van de aarde.

Door deze gevoelens wenden we ons af van wat wel degelijk in onze realiteit aanwezig is. Je afwenden van het nare gevoel van angst. Zolang je de angst niet aangaat, blijft alles precies zoals het altijd was. Pas als je écht heel ongelukkig wordt en de situatie niet meer houdbaar is, dan ga je actie ondernemen. Als we onze ogen sluiten voor de staat waarin de aarde verkeerd op dit moment, dan wordt het niet beter… het is dus eigenlijk wachten tot dat de situatie zodanig verslechterd, dat we met knikkende knieën onze fietsen gaan pakken, auto’s laten staan, niet meer gaan vliegen en geen vlees meer eten.. op dat moment is het op aarde zo heet geworden, dat je met beschermende kleding naar buiten moet gaan en je altijd mondkapjes op moet als je de deur uit gaat vanwege de ernstige luchtvervuiling.

Of we op dat moment de aarde nog kunnen redden, of anders gezegd, onszelf als soort nog kunnen redden, dat weten we niet. Het zal in ieder geval een heel ander soort leven zijn dat we dan zullen hebben.

De vraag is hoe we ervoor zorgen dat we nú alvast handelen? Zodat we op tijd zijn en de mensheid nog eeuwenlang van deze prachtige planeet kan genieten.

De oplossing ligt deels in praktische dingen doen, als vaker fietsen, het aanschaffen van zonnepanelen, minder/geen vlees eten en niet meer vliegen, enzovoort. Daarnaast is het belangrijk dat de politiek met meer aandacht gaat kijken naar wat er nodig is en daarnaar gaat handelen.

En dan is er nog iets erg belangrijks waardoor jij en ik een grote bijdrage kunnen leveren, iets waar je mogelijk nog niet vaak over gelezen of van gehoord hebt en waar de grote sleutel in zit.

Het werd het al even aangehaald, het aangaan van onze emoties. Mogelijk weet je al dat gevoelens onbewust gecreëerd worden door de gedachten die je hebt. Zodra je met aandacht heel goed voelt wat je in je lichaam ervaart bij een emotie en daarnaast gaat kijken naar de gedachten die op dat moment in je opkomen, kun je hier heel bewust mee leren omgaan. Je bént dan als het ware niet meer de emotie of gedachte, je bent dan in staat om te reageren op wat je feitelijk, puur en alleen waarneemt. Je wordt dan bijvoorbeeld niet meer boos als iemand voordringt bij de kassa. Je ziet dan puur en alleen, heel feitelijk, dat iemand snel voor jou gaat staan, je schrikt misschien alleen nog even van de snelle beweging die diegene maakt en kiest er dan vervolgens voor om rustig iets te zeggen of om het te laten omdat je ziet dat diegene haast heeft. Dit is een klein voorbeeld van hoe anders je zou staan in het leven als je bewust omgaat met je gevoelens en gedachten.

Als mensen dit onder de knie krijgen, dan gaan zij heel bewust leven. Er zijn ondertussen al vele mensen die op deze manier leven. Je denkt nu na dit hele verhaal misschien, wat heeft bewust zijn nou voor invloed op het gezonder maken van de aarde?

Zie de aarde als jouw eigen lichaam. Als je er ongezonde producten instopt, dan vervuil je jouw lichaam. Als je te veel energie verbruikt, krijg je te maken met ziekte of burn-out, als je te weinig drinkt is er droogte, als je te veel consumeert krijg je te maken met emoties en uiteindelijk mogelijk zelfs geweld, naar de ander of naar jezelf. Wat op micro niveau gebeurd, in jezelf, gebeurd ook op marco niveau, op de aarde. Je zal merken, naarmate je bewuster wordt van wat je in je lichaam stopt aan voedsel en ziet welke effecten dit heeft op jou, je steeds gezonder gaat eten en voelt dat jouw lichaam in een optimale staat gaat verkeren. Je zal merken, dat wanneer je je gevoelens en gedachten bewust maakt, deze plaatsmaken voor een gevoel van vrijheid en liefde. Je zal merken dat wanneer je zorgt voor loslaten van stress door bijvoorbeeld meditatie, je meer rust ervaart en je meer laat leiden door je gevoel in plaats van je hoofd. Je zal merken dat wanneer je jouw energie goed onderhoudt, je minder last hebt van moeheid en je meer energie ervaart.

Doordat je jouw lichaam, geest, emoties en energie niet meer vevuild met ongezond eten, emoties, afleidende gedachten die stress veroorzaken en negatieve energie, breng je jezelf in balans en daarmee breng je automatisch ook de aarde meer in balans. Leven vanuit liefde, vrijheid en bewustzijn werkt helend voor jezelf en de aarde. Je maakt automatisch gezondere keuzes, krijgt automatisch meer inzichten om de aarde gezonder te maken, inspireert
andere mensen die jouw gezonde en bewuste leven ook graag willen en met elkaar is de aarde ondertussen aan het genezen en staat weer volledig in zijn kracht! Hierbovenop is het ook zo dat wanneer je geen emoties als angst, schaamte of schuld meer ervaart bij het kijken van beelden van een aftakelende aarde en de situatie gewoon gaat zien voor wat hij is, je met gemak gaat handelen en aan initiatieven meedoet of zelfs zelf opstart, omdat angst plaats gemaakt heeft voor bewustzijn en liefde.

Wat kan ik nu precies zelf gaan doen?
Begin met mediteren, met het leren van een bewustzijns-/ holistisch coach hoe je met je aandacht naar je gevoel gaat en te leven in het hier en nu. Dit kun je hier bij het Ima Centrum leren of ergens waar jij wilt.

‘Een betere wereld begint bij jezelf’

Inspiratie, bewustzijn en vertrouwen toegewenst en weet dat jij het vermogen tot bewuster leven al bezit, het mag nog ont-dekt worden. Daar vind je je eigen kracht!

-Wieneke Crince Le Roy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close