Wat kan ik doen?

Wij lijken af te stevenen op een grote ramp en wereldleiders (ook die vanuit Nederland) lijken niet altijd de juiste keuzes te maken. Het ligt buiten ons bereik daar iets aan te veranderen, maar dat betekent absoluut niet dat wij machteloos zijn. Deze wereldwijde verandering kan ook niet van bovenaf opgelegd worden. Hij moet van onderaf, vanuit onszelf komen. Dat begint bij jouw eigen gedrag en dat heeft altijd zin. Wat kan je doen? De drie grote investeringen zijn:

  1. Lees het boek ‘Hoe gaan wij dit uitleggen?‘ van Jelmer Mommers. Wij brengen je graag in contact met iemand die deze boeken in een doorgeefactie rond laat gaan. Een prachtig initiatief!
  2. Bezin je op je reisgedrag. Vliegen is nu eenmaal erg belastend vanwege de uitstoot van co2. Beperk dit zoveel als mogelijk. Openbaar vervoer is nog altijd beter dan met de auto reizen en elektrische auto’s zijn op lange termijn minder schadelijk voor onze aarde wanneer veel met de auto reizen nodig is.
  3. Bezin je op je eetgewoontes. 40% van alle uitstoot wordt veroorzaakt door de productie van eten, de verpakkingen van eten of het vervoer van eten. Zoveel als mogelijk vegetarisch of veganistisch eten heeft een grote impact op de uitstoot van co2. Eten kopen dat lokaal geproduceerd wordt is niet alleen minder belastend voor de aarde, maar stimuleert de lokale economie ook. Eten kopen dat niet onnodig in plastic is verpakt verdient altijd de voorkeur boven eten dat dit wel is. Hoe je hier slimme keuzes in kan maken kan je lezen op het forum.
  4. Bezin je op je energiegebruik. Zonnepanelen verdienen de voorkeur boven elektriciteit die vanuit kolencentrales afkomstig is. Warmtepompen zijn mooie vervangers voor de gasvoorziening. Maar zo zijn er nog talloze andere varianten te bedenken om energie op te weken. Neem een kijkje op het forum als je hier meer over wilt weten. Ga goed na waar jouw ‘Groene Energie’ vandaan komt mocht jouw leverancier dat zo aanbieden. Soms blijk je gewoon grijze stroom te gebruiken. Klik hier voor een overzicht dat tot mooi inzicht leidt.

Daarnaast zijn er nog tal van andere initiatieven die veel uit kunnen maken. Laten wij er zoveel als mogelijk verzamelen op het forum om elkaar te inspireren en een weg te maken naar een Nieuwe Aarde.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close